اولین چیزی که بعد از سایزینگ دیزل ژنراتور ها مهم می باشد در نظر گرفتن فضای مناسب جهت نصب دیزل ژنراتور و متعلقات آن می باشد.
در قدم اول می بایست ابعاد تمامی اجزای موجود در پکیج را داشته باشیم، سپس در فضای موجود آنها را به بهترین شکل جانمایی کنیم تا بالاترین بازدهی را داشته باشند. در مواردی که دیزل ژنراتور به همراه کانوپی می باشد فقط طول و عرض شاسی و قدرت نامی دستگاه مورد نیاز می باشد اما در مواردی که دیزل ژنراتور در داخل اتاق به همراه تجهیزات جانبی نصب میگردد موارد زیر برای جانمایی یک دیزل ژنراتور در یک اتاق مهم می باشند.
عوامل مهم در جانمایی دیزل ژنراتور
۱- طول عرض شاسی ۲- ارتفاع دیزل ژنراتور ۳- ابعاد تابلو کنترل قدرت و چنج اور ۴- ابعاد مخزن سوخت اگر جداگانه می باشد ۵- طول و عرض رادیاتور دستگاه ۶- ابعاد خروجی اگزوز دستگاه ۷- قدرت نامی
با داشتن ابعاد موراد بالا می توان شروع به جانمایی در یک اتاق کرد.
اتاق می بایست دارای فضای مناسب جهت جانمایی پکیج را داشته باشد، به طوری که بتوان دیزل ژنراتور را به راحتی بازبینی کرد در صورت نیاز تعمیر و نگهداری را بر روی دستگاه انجام داد.
در ابتدا می بایست نحوه قرار گرفتن دستگاه را بررسی نمود در جانمایی دیزل ژنراتور ها می بایست یک ورودی در پشت ژنراتور برای هوای تازه و یک خروجی به ابعاد ۱.۵ برابر طول و عرض رادیاتور برای خروج هوای گرم تولید شده از دستگاه در نظر گرفت از این رو باید دیوار های ساختمان را بررسی نمود و بهترین ورودی و خروجی را در نظر گرفت.
انواع جانمایی دیزل ژنراتور
در زیر به انواع جانمایی بر اساس شرایط قرار گیری ورودی و خروجی هوا می پردازیم.
۱-ورودی هوا در پشت ژنراتور و خروجی در قسمت جلوی رادیاتور
این نوع جانمایی بهترین نوع جانمایی می باشد. زیرا با روشن شدن دیزل ژنراتور هوای تازه ای که به اتاق دیزل ژنراتور وارد میگردد
از روی تمام سطح ژنراتور و سپس موتور میگذرد سطح را خنک می کند و سپس از رادیاتور دستگاه گذشته و به بیرون از اتاق منتقل میگردد.
۲- ورودی هوا در چپ و یا راست ژنراتور
این نوع ورودی برای دیزل ژنراتور نیز یکی دیگر از ورودی های مناسب جهت خنک کاری می باشد با ایجاد ورودی در سمت چپ و یا راست دیزل ژنراتور این امکان ایجاد میگردد که هوای تازه از روی سطح موتور و ژنراتور گذشته هر دو را خنک کند و سپس از اتاق خارج گردد.
نکته مهم در انتخاب چنین ورودی برای دیزل ژنراتور این است که نباید این ورودی به سمت موتور نزدیک باشد زیرا فن موتور باعث میشود که هوای تازه فقط از روی موتور گدر کند و ژنراتور به خوبی خنک نشود و سیم پیچ آن به دلیل دمای بالا آسیب ببیند.
در زیر نمونه هایی از انتخاب نادرست ورودی برای دیزل ژنراتور مشاهده می کنید.
۳-ورودی هوا از روی سقف
در ساختمان هایی که امکان انتخاب ورودی برای دیزل ژنراتور از دیواره های پشت و کنار نباشد باید از ورودی هوا از روی سقف استفاده کرد باید به این نکته توجه داشته باشیم که با انتخاب این ورودی برای دیزل ژنراتور باید هوای تازه به پشت ژنراتور برسانیم تا بتواند از تمام سطح دیزل ژنراتور بگذرد. می توان با استفاده از یک کانال فلزی هوا را به نقطه مورد نظر رساند. مانند شکل زیر.
نکته: باید برای جلوگیری از ورودی آب و گرد و غبار از حفاظ مناسب در ورودی استفاده کرد.
پس از انتخاب ورودی مناسب می بایست برای خروجی ژنراتور متناسب با ابعاد رادیاتور دستگاه خروجی مناسب در نظر گرفت، به این صورت که ابعاد خروجی می باست ۱.۵ برابر بزرگتر از ابعاد رادیاتور دیزل ژنراتور باشد و توسط یک کانال فلزی و یا برزنتی به یکدیگر متصل گردند تا هوای گرم کامل خارج شود و در اتاق گردش نکند.
در صورتی که امکان خارج کردن هوای گرم از دیوار روبرو نباشد می توان آن را از روی سقف اتاق خارج کنیم اما باید در نظر داشته باشیم که زاویه مناسب جهت خروج باد گرم رعایت گردد برای این کار باید یک متر جلو تر از رادیاتور با ایجاد خم مناسب هوا را به بالا منتقل کنیم.
بعد از انتخاب ورودی و خروجی مکان قرار گیری دیزل ژنراتور مشخص گردیده باید برای قرار دادن دیزل ژنراتور فونداسیون مناسب، مقاوم و تراز در کف ساختمان ساخته شود.
برای ایجاد یک فونداسیون مناسب می بایست زمین را به عمق ۳۰ سانتی متر کنده با میلگرد مناسب شناژ بندی کنید و به ارتفاع ۴۵ سانتی متر (۳۰ سانتی متر عمق چاله + ۱۵ سانتی متر بالاتر از سطح کف ساختمان) بتن ریزی کنید. طول و عرض فونداسیون باید متناسب با ابعاد شاسی دیزل ژنراتور انتخاب گردد به طوری که از اطراف شاسی حداقل ۱۵ سانتی متر بیشتر باشد.
تا این قسمت با انتخاب ورودی خروجی و یک فونداسیون مناسب ۸۰ درصد کار جلو رفته قدم بعدی مشخص کردن مکان قرار گیری تابلو کنترل / چنج اور اتوماتیک دیزل ژنراتور و محل عبور کابل های قدرت و فرمان تا آن تابلو است.
مکان مناسب تابلوATS نزدیکترین مکان به برق شهر و مصرف کننده می باشد این مکان باید به دور از دسترس افراد غیر متخصص باشد تابلو نیز دارای قفل مناسب باشد.
طراحی ترنچ و یا داکت مناسب جهت کابل های بین دیزل ژنراتور و تابلو ATS یکی از مهم ترین قسمت ها می باشد، این مسیر سازی نباید باعث جلوگیری از دسترسی به دیزل ژنراتور گردد.
در دیزل ژنراتور هایی که دارای مخزن سوخت جداگانه می باشد یک قسمت از اتاق باید برای مخزن سوخت انتخاب گردد. لوله کشی مسیر رفت و برگشت سوخت باید از دیزل به مخزن روزانه سوخت توسط لوله با جنس آهن سیاه و یا شیلنگ مخصوص سوخت انجام شود. مسیر رفت و برگشت باید کاملا از یکدیگر مجزی باشند یکی کردن این دو مسیر می تواند آسیب جدی به موتور بزند.
در آخر نصب مناسب سایلنسر دستگاه و فراهم کردن خروجی دود توسط اگزوز به بیرون از اتاق باعث میگردد که عملکرد بهینه دستگاه به حداکثر برسد.